Casa si gradina

Stiai ca verificarea centralei de apartament intra sub incidenta ISCIR?

admin / November 23, 2017

Nevoia de independenta energetica si cheltuielile sensibil mai reduse au facut ca mare parte dintre romani sa renunte la sistemul centralizat de incalzire, in favoarea centralelor termice de apartament. Cel putin in urma cu cativa ani, pretul mic al gazelor a condus la debransari in masa de la sistemul centralizat, iar avantajele se resimt chiar si in ziua de astazi, cand pretul acestui combustibil a sarit simtitor.

Astfel, centrala termca individuala iti da acea libertate pe care nu ti-o va da niciodata traiul si cheltuielile la comun. Mai mult, ai apa calda si caldura la discretie, fara a mai depinde de graficul de livrare a agentului termic fixat de operatorul local de termoficare. Una peste alta, putem spune ca avantajele centralei sunt evidente, in fata unui sistem centralizat care, de-a lungul anilor, s-a dovedit falimentar.

Sunt insa si unele cheltuieli si griji in plus pe care un posesor de centrala le are fata de un locatar bransat la vechile CET-uri. Astfel, in vreme ce acesta din urma nu are nimic de facut in afara platii lunare la intretinere, posesorul de centrala trebuie sa se preocupe constant de siguranta instalatiei pe care o are in proprietate.

Astfel, trebuie sa fim atenti la cosul de fum si la sistemul de evacuare, in general, la orice urma de miros suspect, care, de multe ori, poate insemna diferenta dintre viata si moarte. De asemenea, pe langa centrala, mai sunt cheltuieli initiale de facut, precum termostatul, in cazul in care dorim o temperatura constanta in locuinta, si detector de gaz, pentru a ne feri de orice pericol si a ne decupla de la retea in cazul unor scurgeri de gaze sau poate aveti nevoie de unĀ vas expansiune centrala termica.

Nu in ultimul rand, dincolo de verificarile instalatiei de gaze, o data la doi ani, ar trebui sa facem o verificare tehnica a centralei, asa cum se procedeaza si cu inspectia tehnica periodica la autoturisme.

Pentru aceasta verificare, avem nevoie de un specialist, de obicei o firma care sa fe agreata atat de furnizorul local de energie, dar care sa detina si autorizatie ISCIR. Da, ati auzit bine, intrucat centralele tehnice de apartament intra sub incidenta Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR).

Prin urmare, atunci cand deschidem usa specialistului, trebuie sa vedem daca acesta este autorizat doar pentru efectuarea de reparatii si verificari la instalatia de gaz, ori este si autorizat ISCIR. Nu va lasati pacaliti de cei care vin si dau doar cu pamauful cu apa si spuma pe la robineti si la imbinarile tevilor de gaz.

Aveti nevoie de un tehnician responsabil cu verificari tehnice. Este drept, acestia sunt abilitati sa faca inspectia periodica, iar compania furnizoare de energie poate verifica, la randul ei, daca inspectia a fost facuta corect si la timp.

Verificarea in sine consta intr-un set de operatiuni de masurare si control, prin care se au in vedere piesele principale ale centralei de apartament si functionarea acestora. Astfel, se masoara presiunea gazului si a apei care alimenteaza centrala, precum si noxele emise de aceasta.

Se evalueaza apoi randamentul centralei si valorile maxime ale noxelor. In cazul in care acestea depasesc normele legale, atunci centrala va fi oprita pentru verificari. Toate acestea nu trebuie sa va ingrijoreze. Chiar daca este o cheltuiala in plus pe care o faceti o data la doi ani, nimic nu este mai important decat siguranta dumneavoastra si a familiei.

In plus, trebuie sa fim atenti la data la care expira verficarea tehnica a acestui dispozitiv. Iar din acest punct de vedere, companiile de gaz sunt foarte exigente si oricand ne putem trezi cu o debransare pentru lipsa verificarii tehnice periodice.

Leave a Reply