Exprimare libera

Raporturile dintre jurnalism si blogging

admin / August 11, 2015

Multi se intreaba, si sunt absolut convins ca majoritatea gandesc asa, ce asemanari sau ce deosebiri exista intre blogging si jurnalism. Ei bine, nu se stie inca, dar cert este, si asta o spun cu totii, ca bloggerii sunt mult, dar mult mai credibili decat jurnalistii.
De ce spun asta? Ei bine, in timp ce jurnalistii scriu tot felul de articole cu titluri care par atractive, de genul: „incredibil” sau „socant”, bloggerii aleg sa povesteasca o intamplare anume sau sa se discute despre un subiect anume sau pe o tema aleasa sau propusa. Asadar, succesul masiv al blogurilor se datoreaza faptului ca cititorii au incredere in oameni obisnuiti, la fel ca ei. Chiar daca nu cred orbeste in fiecare blogger in parte, au incredere in blogosfera, in ansamblu, asa cum au incredere in comunitatile create pe forumuri, unde, chiar daca sunt cativa care dau informatii gresite sau sunt rau-voitori, corectarea si disciplinarea membrilor se petrec prin actiunea intregii comunitati.
Probabil ca motivul pentru care bloggerii sunt atat de apreciati este acelasi pentru care figurile proeminente si admirate din media sunt acei cativa jurnalisti care nu se tem sa spuna lucrurilor pe nume si care dau dovada de onestitate si de integritate. Publicul vrea sa citeasca articole scrise dezinteresat, pentru ca jurnalistul a crezut in ele, nu pentru ca a fost platit sau indrumat sa scrie asa. De aceea sunt atat de citite blogurile: pentru ca autorii lor nu sunt influentati de nimeni, cel putin teoretic.

Leave a Reply