Din viata

O angajata insarcinata este protejata de lege si nu poate fi concediata

admin / April 15, 2019

Prea putini stiu in detaliu ce inseamna drepturile de salariat, intrucat angajatorii se axeaza in principal a face instructaj despre responsabilitati. Sa nu uitam totusi ca exista si drepturi care protejeaza statutul de angajat. Spre exemplu, femeile insarcinate nu pot fi concediate. Exista totusi si anumite aspecte care conteaza.

Esti insarcinata? Anunta la serviciu

Pentru a nu risca sa fii concediata si motivatia angajatorului sa fie legata de necunoasterea starii de sanatate, ar fi bine sa anunti despre sarcina. Acest lucru il poti face inca de la inceput, dar unele femei doresc sa evite riscurile de pierdere ale sarcinii astfel ca asteapta pana cand au o evolutie vizibila a sarcinii.

Acest anunt trebuie facut oficial si are rol de protectie daca poate fi spus astfel. Un avocat dreptul muncii poate consilia mai bine in astfel de cazuri, dar cert este ca depunerea documentelor pentru sarcina trebuie facuta. Iata cum si de ce:

  • Ai nevoie de o adeverinta de la medicul de familie care atesta sarcina sau de la medicul specialist.
  • Actul medical trebuie sa precizeze o data estimative pentru nastere si daca este cazul anumite recomandari privind capacitatea de munca.
  • Anuntarea sarcinii la locul de munca se va realiza la departamentul de resurse umane. Se va depune o cerere si eventual acele acte medicale ce impun restrictii pentru desfasurarea orelor de munca.

Pentru a nu risca nimic trebuie prezentat actul eliberat de medic in cel mult 5 zile. Altfel se poate considera nul si ai nevoie de un altul. La randul sau, angajatorul are responsabilitatea de a anunta ca are o angajata insarcinata, in cel mult 10 zile de la data la care au fost depuse actele de catre salariata.

Ce trebuie sa stii

In cel mult 15 zile de la data la care ai depus actele, formalitatile acestea duc la realizarea unui raport de evaluare a riscului la locul de munca. Medicul de medicina a muncii va face un raport despre conditiile de munca, pe baza careia poti cere sau nu concediu medical de risc.

Acesti pasi sunt necesari pentru ca salariata insarcinata sa aiba parte de protectie, sa nu poata fi concediata in aceasta perioada. Daca nu este facut acest anunt oficial, angajatorul nu poate fi tras la raspundere pentru ca a incalcat legea.

La fel de important de stiut este ca dupa perioada de maternitate sau doar de lauzie, dupa caz, angajatorul nu poate refuza intoarcerea la munca a salariatei.

Acesta nu o poate concedia in perioada imediat urmatoare dupa sarcina sau cat inca alapteaza. Aceasta regula se aplica si pentru cele care se afla in maternitate, care sunt in concediu de risc maternal sau care ingrijesc copilul bolnav.

Bine de stiut!

Contacteaza un specialist in cel mai scurt timp. Daca ai fost concediata pe nedrept ai 30 de zile la dispozitie sa contesti decizia. Un avocat de specialitate in dreptul muncii cum este echipa AVM Consult te poate ajuta.

Leave a Reply