Util

De ce sunt importanti ochelarii pentru calculator?

admin / June 25, 2019

Cand lucrati la un calculator pentru o perioada lunga de timp, este obisnuit sa experimentati tulpina ochilor, vederea incetosata, ochii rosii si alte simptome ale sindromului de viziune la computer (CVS). Acest lucru se datoreaza faptului ca cerintele vizuale ale muncii pe calculator sunt spre deosebire de cele asociate cu cele mai multe alte activitati.

Daca sunteti sub varsta de 40 de ani, tulpina ochilor sau incetosarea vederii in timpul lucrului pe calculator poate fi cauzata de o incapacitate a ochilor dvs. de a ramane cu precizie concentrata pe ecranul dvs. sau pentru ca ochii dvs. au probleme in a schimba focalizarea de la tastatura pe ecran si inapoi pentru perioade prelungite. Aceste focalizari de cele mai multe ori sunt asociate cu CVS.

Daca aveti peste 40 de ani, problema se poate datora aparitiei prezbiopiei – pierderea obisnuita a capacitatii de focalizare. Acest lucru poate provoca simptome CVS.

Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?

Pentru inceput, aveti nevoie de un examen complet pentru a exclude problemele de vedere si actualizati prescriptia pentru ochelari. Studiile arata ca chiar si mici inexactitati in lentilele dumneavoastra de prescriptie medicala pot contribui la problemele de vedere al computerului.

In cazul in care ochelarii sunt la zi (sau nu aveti nevoie de ochelari de protectie pentru majoritatea sarcinilor) si veti continua sa experimentati disconfortul ochilor in timpul lucrului pe calculator, luati in considerare achizitionarea de ochelari de calculator personalizati, si puteti opta chiar pentru rame ochelari de vedere Dior.

Acesti ochelari speciali sunt prescrisi special pentru a reduce tulpina ochilor si pentru a va oferi cea mai confortabila viziune posibila la calculatorul dumneavoastra.

De ce ochelari de calculator?

Ochelarii de calculator difera de ochelarii obisnuiti sau ochelarii de citit in mai multe moduri pentru a va optimiza vederea atunci cand vizualizati ecranul computerul.

Ecranele de computer sunt de obicei pozitionate intre 20 si 26 de centimetri de ochii utilizatorului. Aceasta este considerata zona intermediara a vederii – mai apropiata de vizibilitate (“distanta”), dar mai departe decat viziunea de citire (“aproape”).

Copiilor si adultilor tineri care au nevoie de ochelari de prescriptie medicala, de obicei li se prescriu lentile cu viziune unica. Aceste lentile corecteaza miopia, claritatea si / sau astigmatismul purtatorului, iar forma lentilei din interiorul ochiului se ajusteaza automat pentru a furniza puterea suplimentara de marire necesara pentru vizibilitatea computerului si viziunea apropiata.

Atunci cand viziunea apropiata a unei persoane devine mai putin clara din cauza presbiopiei dupa varsta de 40 de ani, aceasta pierdere a puterii de focalizare naturale determinata de varsta afecteaza citirea si vizualizarea clara si confortabila a unui smartphone sau a unei viziuni a computerului.

Lentilele bifocale pot oferi o distanta clara si viziune apropiata, dar viziunea intermediara (necesara pentru utilizarea calculatorului si pentru a vedea telefonul) ramane adesea o problema. Si lentilele progresive sau trifocalele, desi ofera un ajutor pentru viziunea intermediara, adesea nu au o zona intermediara suficient de mare pentru o munca confortabila pe calculator.

Fara ochelari de calculator, multi utilizatori de computer ajung adesea cu vederi incetosate , tulpini oculare si dureri de cap – simptomele distinctive ale sindromului de vedere al computerului.

Mai rau, multi oameni incearca sa compenseze viziunea lor incetosata, inclinandu-se in fata, sau inclinandu-si capul spre o privire in partea de jos a ochelarilor. Ambele actiuni pot avea ca rezultat un gat inflamat, umeri si dureri in spate.

Desi uneori se numesc “ochelari de citit pe computer”, este mai bine sa se numeasca ochelari special proiectati pentru utilizarea computerului, sau “ochelari de calculator” pentru a-i distinge de ochelarii de lectura conventionali.

In general, ochelarii de calculator au aproximativ 60% puterea de marire a ochelarilor de lectura. Dar marirea optima depinde de cat de mult preferati sa stati aproape de ecranul computerului si de cat de aproape va place sa tineti dispozitivele digitale.

Ochelarii de calculator trebuie, de asemenea, sa corecteze cu exactitate orice astigmatism posibil si sa se ia masuri precise pentru a asigura ca centrul optic al fiecarui obiectiv este direct in fata pupilelor atunci cand utilizati distanta de lucru preferata.

Din aceste motive, ochelarii de calculator trebuie personalizati in functie de necesitatile dvs. individuale. Folosirea unor ochelari de lectura mai slabi, fara reteta pentru lucrul cu calculatorul, de obicei, nu vor oferi o corectie exacta a viziunii de care aveti nevoie pentru o claritate si un confort sustinut.

Studiile universitare arata, de asemenea, ca ochelarii personalizati pentru computer pot creste semnificativ productivitatea muncitorilor.

Leave a Reply