Fashion

De cate tipuri sunt iile?

admin / March 2, 2019

Exista mai multe tipuri de bluza tip ie si acestea difera de obicei in functie de zona in care au fost purtate si facute. Este un singur lucru cert si anume ca iile au numeroase simboluri si semnificatii si motivele sunt alese avand un anumit scop si nu la intamplare asa cum pare la prima vedere.

Absolut toate simbolurile sunt legate de viata oamenilor si de bunastarea lor si sunt puse special pe ie pentru a putea atrage energia pozitiva din natura si de la toate entitatile supranaturale.

In straiele populare se disting trei tipuri de ii sau camasi in functie de croiala. Ia intreaga care este de fapt si cea mai veche, ia incretita in zona gatului si ia cu platca.

Iile negre sunt specifice pentru Gorj. Cusaturile de pe ele sunt facute cufir negru iar iile din Arges sunt bogate avand culoarea domninanta visiniu si rosu sau negru si sunt ornate ori cu motive florale ori cu motive geometrice. Sunt pastrate foarte bine proportiile intre campurile cu flori si restul iei.

In Apuseni iile au fost cusute cu o singura culoare. Fie era folosit rosul aprins in general pentru tinere fie se combinaul iile cu negru si galben in general in cazul persoanelor inĀ  varsta. In Dobrogea era abordata o cromatica simpla care se baza pe rosu si negru. Motivele au fost completate cu lantisoare cusute din fir auriu sau argintiu sau cu fluturi asezati in forma de solzi.

In Suceava si in imprejurimi erau gasite iile colorate. Pe langa fondul galben clasic isi faceau loc pe ie si culorile cum ar fi verde, rosu, albastru si chiar erau folosite margele colorate. In Arges si in Valcea erau folosite in mod preponderent compozitiile monocrome cum sunt rosul aprins sau visiniul. In Vrancea cele mai comune motive geometrice foloseau culori tair ca negru, rosu, verde si ocru.

In Maramures au fost folosite pentru infrumusetare motivele lucrate cu punct identic brodat cu galben sau cu portocaliu.

In Vlasca sau in Ilfov au fost intalnite culorile calde si nuantele cum sunt auriu, ocru si rosu. Culorile iei de Vlasca sunt luminoase si vesele. Culorile precum rosul, verdele, galbenul sau negrul si culorile specifice frunzelor de ceai, care se obtineau de obicei prin colorare cu foi de ceapa sau cu flori de tei sunt specifice in regiunea mentionata.

In Olt se gaseste un tip special de ie care este incarcata si fara altita. Motivele care apar pe aceasta ie sunt in forma de tabla care acopera zona manecii pana aproape de gat. Orhamentele sunt in forma unei retele cu furci sau randuri inguste si verticale printre care se gasesc fluturi.

Aceste ii sunt decorate cu margele sau cu fluturi albi si mari. Margelele au culori pastelate si se distribuie alternativ. In Dolj iile sunt mult mai lungi si mai largi comparativ cu alte zone. Culorile alese sunt elegante si sunt definite de simplitate. Culorile tipice cum sunt visiniul si rosul sunt luminate foarte estetic cu firele metalice care au fost utilizate pentru a broda braul.

Leave a Reply