Sanatate

Beneficiile consumului de Curcuma

admin / August 21, 2019

Curcuma, sau turmericul, ajuta la vindecarea unui numar foarte mare de afectiuni diferite.

Vindecatorii folosesc  aceasta planta in scopuri medicinale de peste 4mii de ani. In medicina ayurvedica si traditionala chineza, oamenii considera ca curcuma are atiune anti-inflamatorie si este foarte eficienta, vindecand inclusiv ranile.

Cu toate ca sunt considerate sigure cand sunt luate conform indicatiilor, dozele mari de turmeric pot uneori sa supere stomacul sau, in unele dati, sa produca ulcere.

Confor cercetarilor efectuate in cadrul unei universitatii din Maryland, cantitatea de turmeric care se regaseste in alimente sau in suplimente este considerata sigura.

Persoanele care sufera de diabet sau de calculi biliari, cele care urmeaza tratamente cu anumite medicamente sub forma de reteta, si femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa apeleze la suplimente de turmeric fara sa discute in prealabil cu medicul lor.

Iata cateva dintre problemele care pot fi rezolvate cu ajutorul acestui condiment minune:

–  Problemele de digestie

Curcumina stimuleaza productia de bila in vezica biliara, lucru care ajuta la imbunatariea digestiei. O comisie germana de experti, sustine ca turmericul este foarte potrivit pentru tratarea mai multor boli digestive, cum ar fi indigestia, balonarea, gazele si dispepsia.

De rezultatele lui bune pot beneficia, de asemenea, si bolnavii de afectiuni inflamatorii, cum este colita ulceroasa.

Un studiu aparut in revista „Gastroenterologie clinica si hepatologie” a analizat pacientii a caror colita ulceroasa era in remisie. Pacientii care luasera zilnic suplimente de turmeric au prezentat o frecventa de recidiva mult mai scazuta decat pacientii.

– Osteoartrita

Turmericul poate fi un bun aliat al oamenilor care sufera de osteoartrita,  datorita puterilor sale de a elimina inflamatia in organism. In India, vindecatorii folosesc aceasta planta de foarte multi ani pentru tratamentul si preventia afectiunilor inflamatorii, printre care si artrita.

In anul 2009 a aparut un studiu in „Journal of Alternative and Complementary Medicine” care a analizat pacientii cu artrita la genunchi. Ei au luat tratamente, unii cu extract de turmeric, iar altii cu ibuprofen, zilnic pe o perioada de sase saptamani.

La sfarsitul acestui studiu, s-au relevant faptul ca Curcuma a avut rezultate la fel de bune ca si ibuprofenul, fara a avea insa reactii adverse.

– Combaterea cancerului

Desi cercetarile sunt inca in dsfasurare, s-a demonstrat ca turmericul poate ajuta la preventia si vindecarea mai multor tipuri de cancer, printre care cel la sani, la postata sau la colon.

In anul 2001 in revista stiintifica “Prostata”, s-a explicat faptul ca curcumina inhiba semnificativ dezvoltarea celuleor canceroase din prostata si limiteaza raspandirea lor.

Universitatea din Maryland Medical Center demonstreaza faptul ca turmericul are ca effect oprirea cresterii vaselor de sange ce faciliteaza raspandirea cancerului, iar capacitatile lui de preventie rezulta din actiunea sa antioxidanta, care protejeaza celulele de daune.

Alte beneficii ale consumului de curcuma:

Atat cei care lucreaza cu plante, dar si doctorii utilizeaza curcuma in tratarea diferitelor afectiuni, cum sunt: ulcerul stomacal, diabetul, infectiile cu diferite bacterii, ateroscleroza si multe altele, in ciuda faptului ca cercetarile sunt de abia la inceput de drum in a releva capacitatile uimitoare de vindecae a acestei super plante.

Turmericul este utilizat in mod traditional in tratarea unei serii de afectiuni, precum eczemele, endometrioza, tendinita, sindromul de tunel carpian, cataracta, ciroza ficatului, calculii biliari, bolile parodontale, de inima, inclusiv SIDA.

Leave a Reply